Kloka ord på dassväggen

Jag ska inte leka kvasifilosof eller något. Men här är en lång dikt, eller vad man ska kalla den, som haft viss betydelse för mig.

Klokord, vägledning, eller en sund inställning till livets skiftningar, kanske kan vara några beskrivningar.

Jag upptäckte dikten uppsatt inne i ett utedass i fjällen, vid en stuga där jag vistades i drygt tre månader. Om den vistelsen lär jag skriva mer framöver. Jag har många fina och udda minnen från den tiden, som nu är nio år sedan.

Nåväl. Dikten hade på dassväggen fått rubriken Du barn av världsalltet. Den heter Desiderata, har jag tagit reda på senare. Ska vara skriven av Max Ehrmann 1927.

Jag läste den många gånger där på utedasset i fjällen. När det var dags att lämna vildmarken och återvända med helikopter till befolkade trakter, så skrev jag ner den i en anteckningsbok. Senare hittade jag den på Internet.

Här är ett utdrag:

Hävda din sanning lugnt och högt; lyssna också till vad andra säger, även dårar och ignoranter har sin berättelse. Undvik bullersamma och stridslystna människor, för sådana är en plåga för sinnet.

Jag la upp den som länk här på min blogg. Se nedan till höger.

Dikten slutar:

Med all sin förljugenhet, sin möda och sina skingrade drömmar är denna värld alltjämt härlig. Var aktsam, försök vara lycklig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s