Marley

image17

För vissa står reggae bara för hasch och flum.
För mig står det för en värld fylld av kamp mot sociala orättvisor, en kamp förd till ljudet av fantastisk musik.

Visst, jag romantiserar lite. Min reggaeinfluens nummer ett är, liksom för de allra flesta, Bob Marley. Det den mannen gjorde för reggaen, Jamaica och – tyvärr – för att röka på, har inte sett någon motsvarighet i världen.

Jag väljer att ta till mig artisten och musikern, men även klasskämpen Bob Marley. Vad han rökte, det låter jag andra förfasa sig över. Jag menar; säg några rockband av världsklass. Nog finns det droger i garderoben hos många av dem också. Låt vara att de inte propagerar så öppet med det som Bobban gjorde, eller ännu mer hans bandmedlem Pete Tosh. Legalize it, var hans devis.

Jag läste en insändare i lokaltidningen i dag. Det handlade om borgarnas politik, och var inte nådigt formulerat. I slutet skrev skribenten, som sannolikt är till åren kommen, om hur det går att lura några ibland, och alla någon gång, men det går inte att lura alla hela tiden. Som hämtat ur Get up, stand up (skriven av Marley/Tosh – det är Tosh som framför dessa rader):

You can fool some people sometimes,
But you cant fool all the people all the time.
So now we see the light ,
We gonna stand up for our rights!

En dokumentär om Bob Marley sändes för några år sedan i tv. Där framgick det att reggaen, och Bob Marleys egen karriär, har många kopplingar till Jamaicas sociala och politiska utveckling, med fattigdom, social misär och våld. Han blev till och med en enande länk mellan två politiska fraktioner. Han blev utsatt för mordförsök, och han rymde ön för att åka till Europa.

Om jag nu minns rätt, och jag vet inte var jag har läst/hört detta, så har han till och med bott en kort tid i Sverige, men jag har inte sökt reda på så mycket mer om det. Vad jag förstod så häckade han i någon Stockholmsförort en kort period, oklart varför. Att han var en stor womenizer framgår också tydligt, pappa till ett antal barn med ett antal kvinnor… Man kan undra om det finns några marleyska ättlingar i Sverige?

För Bob Marleys fantastiska röst, otroliga texter, svävande musik och skarpa budskap gillar jag honom. Även för de störtskönt arrangerade låtarna, rytmerna och de enorma körstämmorna. Avskalat, men fylligt, levande.

Att han sedan gick bort som konsekvens, förmodligen, av allt puffande, är bara sorgligt att tänka på.

Låt med Bob Marley-anknytning: Manu Chao – Mr Bobby.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s