Propaganda

Hej bloggen. Jag ska inte skriva om aktuella desinformationer från alla möjliga håll som tyvärr utsätter oss alla för bryderier om vad som är sant och vad som är båg.

Jag ska skriva om gruppen Propaganda.

Får ett infall, och letar upp en gammal 80-talsplatta på Spotify.

Propaganda – A secret wish.

Det var en skiva som satte djupa spår i mig då, och som jag redan under gymnasietiden då den kom kände: den här är nästan tidlös. Den här är så bra att den kommer att stanna kvar genom åren. Det här är så mycket…. mer än annat som flödade i radion då, av det jag lyssnade på då. Mer djup, mer komplexitet. Mer att hämta, som en rik källa att ösa ur.

Jag har oräkneliga strofer, ordkombinationer, rytmer och ljudeffekter från den plattan med mig i huvudet. När som helst kommer det upp: ”Dont be a fool”, den barska rösten i låten Dr Mabuse, kan tala till mig i bisarra situationer.

”Why does it hurt, when my heart misses a beat” är en annan rad av sångerskan Claudia Brücken.

Och de syntetiska men ändå väldigt symfoniska melodierna, vändningarna och inläggen poppar upp titt som tätt. Man hör dem ibland i nyare låtar, har lite svårt att placera dem, men jag är rätt säker: Många band har snott från Propaganda. Samplat, eller tagit idéer.

Propaganda var (är väl fortfarande) en tysk grupp med experimentlusta men också känsla för snärtiga melodier. Typiskt lite arty-farty, lite intellektuellt och twistat, med litterära referenser i texterna. Inte bara ett teknikprojekt, utan ett udda, eget musikprojekt. Deras platta kom och gjorde väl en del avtryck på listorna då, under andra halvan av 80-talet.

Men jag undrar om storheten i helheten nådde så många som det hade varit önskvärt (enligt mig, vill säga).

”Sell him your soul, sell him your soul… never look back!”

 

Fotnot: Efter att ha skrivit detta får jag dagen efter en deja vú-känsla av att jag skrivit liknande tidigare. Jag kollar mitt arkiv och visst, stämmer bra det. Nästan exakt likadant…. för åtta år sedan! Åtta år…. på den tiden skrev jag om mina småttingar till barn, var väldigt inne i föräldraledighetsbiten då… ja, tiden går.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s